Å jobbe på et cruiseskip er nok en jobb utenom det vanlige. Dette er ingen vanlig åtte-til-fire-jobb med en halvtime lunsjpause. Du har flere muligheter dersom du vil jobbe på et cruiseskip – du trenger absolutt ikke å ha utdannelse innen maritim sjanger. Siden et cruiseskip er stort og har mange forskjellige butikker, cafeer og restauranter, er det flust å velge mellom. Men man velger ikke dette som jobbplass dersom man trives best med å gjøre så lite som mulig – dette er jobber som krever et tak eller to. Du har nok ikke mye fri, men du får godt betalt.
Mange jobber å velge i
På et cruiseskip finnes det både kino, golf, basseng, bar, treningssenter osv., og dermed trengs det ansatte til alle disse. Instruktører både til trening og golf, samt dykking er noe som er svært attraktivt. I tillegg trengs det servitører og kokker, og noen må jo rengjøre også. På et cruise blir man gjerne tilbudt underholdning i form av musikk, magikere etc., og dermed trengs det folk til det også. Men det er høy standard på cruiseskip, til og med vaskejobbene kan være vanskelige å få. I og med at det kan koste litt å være på cruise, forventer nok kundene at alt skal være plettfritt. Og det er det. For å få jobb på et cruiseskip kan det være greit å ha kontakter – da slike stillinger sjeldent utlyses på de vanlige jobbsidene på nettet som finn.no, nav.no, jobbnorge.no etc. Det trengs også selvfølgelig mannskap i form av kapteiner, maskiningeniører, kabinpersonell, og da kreves det at man har maritim utdanning.
Kapteindrømmen
En kaptein er ikke bare den som styrer skipet, men han må ha kontroll på navigasjon, mannskap, passasjerer og sikkerhet. Kapteinen er den øverste lederen på et skip. Drømmer du om å bli kaptein, bør du virkelig brenne for det, da dette er et yrke som krever tid og tilstedeværelse og ikke minst mange, mange års hardt arbeid. Da bør du starte allerede på videregående med å velge fireårig videregående opplæring i enten fiske og fangst, eller matrosfag – hvorav to av årene tilbringes i arbeidslivet, med praktisk opplæring. Deretter kan du ta en bachelor i nautikk – flere universiteter og høgskoler tilbyr dette. Det er også mulig å ta en toårig grad på en teknisk fagskole – etter dette er du nødt til å tilbringe en viss tid under praktisk og systematisk opplæring, da som kadett. Deretter må du ta et visst antall sertifikater, og dette tar fort noen år. I tillegg blir man testet på hørsel, syn og helse – og disse bør være i tipp topp stand om man skal være kaptein. Så veien til kapteindrømmen er veldig lang, men dersom man ønsker dette er det fullt mulig å oppnå. Forfremmelsen kommer ofte etterhvert som man har opparbeidet seg erfaring og sertifikater – men det er mulig å ta videreutdanning også. Etter at man har blitt kaptein er det viktig at man jevnlig opprettholder kunnskapen – dermed blir man tilbudt kurs og oppdateringer.