Verdens største cruiseskip

Oasis_of_the_Seas

Det er virkelig ikke småbåter vi snakker om her når vi ser nærmere på noen av de største cruiseskipene i verden. Listen over de største cruiseskipene i verden domineres av Royal Caribbean International (RCCL), som innehar de fire første plasseringene på oversikten over de ti største cruiseskipene i verden. Første- og andreplassen er delt, og tredje- og fjerdeplassen likeså.

Første- og andreplassen

Som de to gigantene de er i cruiseskipsammenheng, er det altså ikke mulig å komme utenom MS “Allure of the Seas” (2010) og søsterskipet MS “Oasis of the Seas” (2009). Høyere enn Oslo Rådhus, større enn alle Hurtigrute-skipene til sammen. Det er nesten så det er vanskelig å se for seg. 18 dekk, syv ulike “strøk” med hver sin personlighet. 25 spisesteder. Skipene har det meste til felles, slik at det som kan sies om den ene, godt kunne vært sagt om den andre. “Allure” ble bygget ved Perno verft i Åbo, Finland, og ble sjøsatt i 2010. Siden da har skipet vært i Europa, men ikke i Norge. Her er det god plass, og selv om skipene har en kapasitet på maksimalt nesten 6300 passasjerer, behøver ikke intimgrensene dine bli satt på prøve av den grunn. Tvert imot. Fordel passasjerer og mannskap på 18 dekk og et vell av aktiviteter, og det vil antagelig ikke føles som du deler reisen din med så mange tusen medreisende allikevel.

Alltid nok å gjøre

På så bekostede skip er det ikke så mye som er overlatt til tilfeldighetene. Innkvarteringen grovinndelt i fire kategorier, nemlig innvendige lugarer, lugarer med havutsikt, lugarer med balkong, samt suiter. Etter ønske og størrelse på lommebok er det flere valgmuligheter innenfor de forskjellige kategoriene fra de minste innvendige lugarene til luksuriøse suiter. Samtidig er det lagt vekt på at enhver lugar skal være et godt sted å trekke seg tilbake, uansett hvilken type innkvartering du velger deg. For det å ha et sted å hvile ut etter en lang dag, er nok ikke så dumt. Utenom tiden i land, mangler det ikke aktiviteter om bord. Tradisjonelle cruiseaktiviteter som kasino, sol og bad vil du naturligvis ha tilgang til, i rikelig monn. Samtidig kan “Allure” og “Oasis” friste med supre treningsmuligheter, som eget løpebane, treningsstudio, og dyktige instruktører står klare til å lose deg gjennom økter dersom du er av gruppetime-typen. Har du lyst til å vedlikeholde skøyteformen, kan du forsøke deg på skipets egen skøytebane! Foruten dette er kan du boltre deg i et vell av kurstilbud, så i løpet av en cruiseferie kan du for eksempel lære deg å mestre scrapbookingens kunst eller dekorere cupcakes. Søsknene seiler i Karibia og noe i Middelhavet.

Tredje- og fjerdeplassen

Også de tredje og fjerde største skipene tilhører Royal Caribbean International, nemlig de rimelig ferske “Quantum of the Seas” (2015) og “Anthem of the Seas” (2014). Begge har en kapasitet på maksimalt 4905 passasjerer, og har en vekt på 168   666 GT. Disse to utgjør to tredjedeler av RCCLs “Quantum class”-skip (det tredje er foreløpig ikke i drift, men det skal etter planen sjøsettes i 2016). Disse skipene er også ypperlige for alle som søker underholdning og opplevelser litt utenom det vanlige, for ikke bare kan du hygge deg med radiobiler, klatrevegg og fallskjermsimulator. Er du glad i høyder og spektakulær utsikt kan nemlig North Star være tingen for deg. Den minner en del om de små kapslene i London Eye, og løfter deg et godt stykke over sjøen og gir deg panoramautsikt over skipet, sjøen og nærliggende destinasjoner. Nyvinninger som det, pluss satsning på teknologiske løsninger om bord, som raskt Internett, innsjekk ved bruk av iPad og robot-bartendere gjør at disse skipene får en eim av noe smått sofistikert og innovativt over seg.